söndag 17 juli 2011

Börja om från börja

Japp... Testar att göra en omstart på de plantor som står i lite mindre krukor och därmed kan få bo inomhus när kylan blir för sträng på balkongen. Lusjävlarna förhindrade effektivt nya skott från att utvecklas och säsongen är faktiskt inte helt körd för nedanstående vänner vilket var anledningen till denna drastiska metod.

Nedan har vi Manaus, en C. Chinense x Frutescens. Den har en väldigt stark chinensedoft och var givetvis mycket het. Jag har faktiskt redan fått en relativt bra skörd från denna planta (innan jag klippte den givetvis) men det är inte fel att få en till senare i höst.

Short Yellow Tabasco fick samma behandling som Manaus, inte för att frukterna var något speciellt utan mest för att den gjorde sig ganska bra på fönsterbrädan innan den blev kapad.


En annan planta jag har kämpat länge med är Peter Pepper. Fram tills ganska så nyligen hade jag bara lyckats få fram en frukt. Den ser inte riktigt ut så som man hoppats men det är fler på gång nu så jag håller tummarna för dem istället. Det fullvuxna exemplaret ser ganska slak ut men det är kanske inte så konstigt eftersom lössen har varit där och sugit ordentligt.. ;-)


Vanero var en ny sort för säsongen. Påminner lite om Paper Lantern i både form och lukt. Smak kan jag inte uttala mig om då jag faktiskt inte har testat denna ännu.


Min Guajillo har trots upprepad misshandel och omfattande angrepp gjort ganska bra ifrån sig. Har ca 20 frukter som håller på att mogna.

2 kommentarer:

  1. Hej,
    Jag har ett kanontips för att bli av med bladlöss, tyvärr kan det bli svårt om man bor i lägenhet... Jag hade precis som du stora bladlus-problem med mina plantor (på altan) och har spenderat alltför mkt tid med att klämma. Jag ställde ut plantorna bland annan växtlighet ett par dagar och mums så var de helt befriade från de smö gröna kräken. Hjälpen kommer förmodligen från nyckelpigor! En nyckelpiga kan sätta i sig hundratals bladlöss på en vecka (haft många svart-gula AIK-varianter).
    Du kanske ska gå ut i naturen och fånga nyckelpigor...

    SvaraRadera
  2. Googlade nyckelpigor och fick fram att en sätter i sig 267st på 13 dagar. Inte illa! Har letat pigor ute men det råder uppenbarligen akut brist på dem eller så letar jag på fel ställe..

    SvaraRadera