onsdag 24 november 2010

Ett gäng värmande recept

Några värmande recept kan alltid behövas nu när första snökaoset slagit till.

Picante Chile Ketchup

  • 2,5 kg tomater, skalade och rensade, hackade
  • 2 stjälkar selleri, hackade
  • 1 stor lök, hackad
  • 4 jalapenos eller 2 habaneros, rensade och hackade
  • 1 röd paprika, rensad och hackad
  • 2,4 dl farinsocker
  • 3,6 dl vitvins vinäger
  • 2 tsk senapspulver
  • 1 tsk kanel
  • 1/2 tsk malen kryddnejlika
  • 1/4 tsk malen kryddpeppar
  • 1-2 tsk salt
Koka tomaterna i en kastrull på låg värme i 15 minuter och häll sedan bort juicen. Tillsätt selleri lök chili och paprika och låt småkoka i en timma. Tillsätt socker, vinäger och kryddor och låt koka i ytterligare en timma. Ta av kastrullen från värmen och mixa allt till en slät sås och häll det sedan i steriliserade flaskor. Tillsätt konserveringsmedel för att få lååång hållbarhet.

Blir ca 2 liter ketchup av detta recept. Man kan givetvis byta ut och testa med andra sorters chili. Själv använde jag 3 jallisar och en scotch bonnet chocolate och blev väldigt nöjd med resultatet.

Jalapeno Gelé

  • 8 jalapenos, rensade
  • 2 röda paprikor, rensade
  • 3 dl vitvinsvinäger
  • 0,6 dl citronjuice
  • 9,6 dl socker
  • 1 3/4 dl flytande pektin eller enligt anvisning på flaskan
Finhacka chilin och paprikan eller kör den i en matberedare. Se till att det inte blir allt för fint hackat - typ mos. Blanda ihop vinäger, citronjuice och socker i en kastrull och koka upp det på mediumvärme. Lägg sedan i chilin och koka det kraftigt i 10 minuter. Rör om då och då och ta bort eventuellt skum. Ta kastrullen från plattan och tillsätt pektinet. Koka upp vätskan igen under konstant omrörning och låt det koka i någon minut. Ta bort från värmen och tag bort eventuellt skum. Häll vätskan i steriliserade burkar och ställ in i kylen.

Blir strax över 1 liter gelé på detta recept. Även här går det bra att byta ut jalapenos mot annan chili. Själv använde jag rocoto till min.

Ancho Barbecuesauce

  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 dl socker
  • ½ dl äppelcidervinäger
  • 3 st ancho chile, blötlagda och urkärnade
  • 3 dl vätska från blötlagda anchos
  • 5 kryddnejlikor malda i mortel
  • 1 tsk kryddpepparkorn malda i mortel
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk nescafé
  • ½ dl soja
  • majs eller rapsolja
Fräs lök och vitlök mjuka i lite olja. Tillsätt övriga ingredienserna och låt sjuda cirka 30 minuter. Mixa i en matberedare till slät sås.

Jag använde denna som marinad på ugnsgrillade kycklingvingar och det var svingott!


Till vänster har ni gelé gjort på PI 585260 och till höger har vi en flaska picante chile ketchup gjord på jalapeno och scotch bonnet. Smaskigt värre !!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar