fredag 29 april 2011

Jag är inte en sån person som knipsar av de första knopparna för att på så sätt förhoppningsvis får fler frukter. Nu har dessutom 75% av alla plantor jag har blivit angripna av de förhatliga bladlössen och då vågar man definitivt inte knipsa knoppar då lössen av någon underlig anledning föredrar att sätta sig just där och ta död på knoppen innan den ens slagit ut.

Här nedan har vi Guajillo. Som så många andra plantor så blev även denna angripen och därför stannade blomningen upp. Nu har den dock hämtat sig och skjuter knoppar vilt så jag hoppas på många fler frukter än just denna ensamma stackare


Äntligen! Försökte med denna förra säsongen också men lyckades inte få den att behålla blommorna/knopparna. I år har jag i alla fall en frukt, än så länge, och den ser ganska farlig ut. Nu går dock åsikterna isär. Vissa skriver att det är en chinense medans andra säger att det är en annuum. Jag är inte så insatt i att identifiera arter ännu så jag säger ingenting mer än att det är en Jamaican Gold.


Många ensamma stackare är det.. Även Chilhuacle Negro bär endast en frukt än så länge. Bladlöss...


En Cayennevariant, Ring of Fire. Vet inte om andra odlare har upplevt samma besvär som mig när det gäller tillväxten av Cayenne men av någon märklig anledning krullar alla blad ovanför andra förgreningen ihop sig och torkar. Hade exakt samma problem med Long Red Slim förra säsongen och även denna. Klipper man av precis ovanför andra förgreningen så växer nya skott fram men utan ovanstående problem. Märkligt..

Short Yellow Tabasco är en riktigt rikbärande sort. Hoppas att den är användbar till något för den är egentligen inte släkt med den riktiga Tabascon, inte mer än vad Jalapeno är i alla fall.


Jag vet inte vart ifrån jag fått uppfattningen om att Inca Red Drop skulle vara en ganska kompakt planta som även går bra att odla i mindre krukor. Min stack iväg ganska snabbt och planerna på att ha den i en lite mindre kruka gick om intet när jag insåg att den med all säkerhet kommer att välta om den inte får ett större hem. Den har riktigt många frukter och den fortsätter att blomma hysteriskt.


Scarlet Lantern skall tydligen få riktigt vackra frukter när de börjar mogna. Mina är väl ganska långt ifrån det stadiet men lite speciell ser den allt ut att vara. Vet inte riktigt vad jag gör för "fel" med mina plantor för de blir väldigt stora, även i små krukor och denna sort borde egentligen vara en liten och nätt sort enligt de bilder jag sett.


Den kanske roligaste men minst användbara i min samling i år är Poinsettia. Alla frukter samlas i stora klustrar och pekar rakt upp. Den kan nog bli riktigt vacker när den grenar ut sig ordentligt för än så länge har den bara 3 riktiga förgreningar.

2 kommentarer:

  1. Kanonfina plantor du har fått till. De ser ut att må fantastiskt bra trots lusaangreppet.

    SvaraRadera
  2. Det är en evig kamp.. Har man väl fått löss så försvinner de aldrig helt. Synd att Mollie är för liten för att jaga nyckelpigor åt mig. De hade nog kunnat rensa upp de sista små krypen

    SvaraRadera